Ετικέτες: μύκητες φυτών δέντρων, κορυφοξήρα, γεωπόνοι, ασθένειες φυτών δέντρων, κλάδεμα ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ – ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
(έχει παρατηρηθεί αυξημένη εμφάνιση της ασθένειας το τελευταίο διάστημα σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων Αττικής)
ΓΕΝΙΚΑ
Η κορυφοξήρα είναι η σοβαρότερη ασθένεια των εσπεριδοειδών και οφείλεται στον Αδηλομύκητα Phoma tracheiphila . Οι ζημιές που προκαλεί είναι πολύ σοβαρές (ξήρανση φύλλων, κλάδων , βραχιόνων) έως και νέκρωση ολόκληρου του δέντρου. Ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτόν το μύκητα είναι οι λεμονιές, κιτριές, νεραντζιές, περγαμόντο και κάπως λιγότερο οι πορτοκαλιές.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Η κορυφοξήρα, ως μύκητας, αναπτύσσεται μέσω του θαλλού, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το «σώμα» του μύκητα. Ο θαλλός αποτελείται από λεπτά νημάτια, τις υφές που το σύνολό τους ονομάζεται μυκήλιο. Πάνω στις υφές σχηματίζονται καρποφορίες (πυκνίδια & φιαλίδια), εντός των οποίων παράγονται σπόρια (πυκνιδιοσπόρια & φιαλιδοσπόρια). Η εξάπλωση του μύκητα μπορεί να γίνει είτε μέσω σπορίων, είτε με τμήμα του μυκηλίου.
Έτσι, μετάδοση της ασθένειας μπορεί να γίνει από τραυματισμούς των δέντρων (πχ εξαιτίας καιρικών συνθηκών, κλαδέματος σε λάθος εποχή), χρήση μολυσμένων εργαλείων ή μέσω του αέρα, ειδικά σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας / βροχοπτώσεων.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας εξαρτώνται από τον τρόπο της προσβολής. Η μόλυνση του δέντρου μπορεί να γίνει είτε από φύλλα/κλάδους , είτε μέσω του ριζικού συστήματος. Στην περίπτωση που η μόλυνση του δέντρου γίνει από το υπέργειο μέρος του, παρατηρείται αρχικά χλώρωση των φύλλων, μάρανσή τους, ξηράνσεις φύλλων & κλαδίσκων, συμπτώματα συνοδευόμενα από φυλλόπτωση. Στη συνέχεια, κατά την κάθοδο του μύκητα εσωτερικά του δέντρου, από τα φύλλα προς τους κλαδίσκους, τους κλάδους, τους βραχίονες και εν τέλει τον κορμό, παρατηρείται τεφρός χρωματισμός του φλοιού, και αποκόλληση & σχίσιμο της επιδερμίδας.
Εάν η προσβολή γίνει από το ριζικό σύστημα τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι εκείνα της ημιπληγίας και της αποπληξίας. Στην ημιπληγία μέρος του δέντρου(συνήθως το μισό /ανάλογα και με τους βραχίονες) προχωρά σταδιακά σε χλωρώσεις φύλλων, ξηράνσεις φύλλων&κλαδίσκων , κλάδων και βραχιόνων , ενώ το υπόλοιπο δέντρο παραμένει (εμφανισιακά τουλάχιστον) υγιές.
Στην περίπτωση της αποπληξίας ολόκληρο το δέντρο διέρχεται ταχύτατα από τα στάδια της χλώρωσης φύλλων, ξήρανσης φύλλων, κλάδων και βραχιόνων και μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα (εντός λίγων ημερών) νεκρώνεται εντελώς. Και στους δύο τρόπους προσβολής χαρακτηριστικός είναι ο μεταχρωματισμός του ξύλου(εσωτερικά δηλαδή των κλάδων) μεταξύ πορτοκαλί και καστανού, ανάλογα με τον τρόπο που έχει γίνει και προχωρά η μόλυνση του δέντρου από την ασθένεια.