ΣΚΩΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ (Β’ ΜΕΡΟΣ: Αντιμετώπιση)
Δείτε το μέρος Α’ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η λήψη προληπτικών μέτρων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σωστό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς για να αερίζεται, αλλά και αφαίρεση τμημάτων που πιθανόν να είναι προσβεβλημένα. Ιδιαίτερα με το φθινοπωρινό και το ανοιξιάτικο κλάδεμα, μεγάλα τμήματα των φυτών που είναι προσβεβλημένα – όχι μόνο από σκωρίαση, αλλά και από άλλες ασθένειες – απομακρύνονται και έτσι μειώνονται σημαντικά ή και εντελώς οι εστίες επαναμόλυνσής τους. Παράλληλα με έγκαιρα κλαδέματα&απομάκρυνση φύλλων&βλαστών όπου εμφανίζεται τοπικά η σκωρίαση , καθόλη τη διάρκεια τους έτους, εξασφαλίζεται η διατήρηση των φυτών σε υγιή κατάσταση και εξαλείφεται ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας.
Στην προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας μπορούν να βοηθήσουν και χημικά σκευάσματα/φυτοφάρμακα, αν και προτιμότερη σε προληπτικό στάδιο είναι η χρήση βιολογικών σκευασμάτων θείου και χαλκού. Σε περίπτωση που η ασθένεια έχει μεγάλη ένταση και εξαπλωθεί σε πολλά φυτά, τότε απαραίτητη κρίνεται η χρήση χημικών σκευασμάτων.
Μεγάλη προσοχή επίσης χρειάζεται κατά τα κλαδέματα, καθώς μπορεί να γίνει μετάδοση της ασθένειας μεταξύ των φυτών από το κλαδευτήρι. Έτσι, πριν από κάθε κλάδεμα, είναι απαραίτητος ο έλεγχος των φυτών που θα κλαδευτούν για ύπαρξη ή μη της ασθένειας (ή και άλλων ασθενειών πιθανόν).