ΣΚΩΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΑ
Η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς είναι μια ασθένεια που παρατηρείται στις τριανταφυλλιές σε όλο τον κόσμο, οφείλεται δε σε διάφορα είδη του παθογόνου μύκητα Phragmidium, με κυριότερο το είδος Phragmidium mucronatum. To παθογόνο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα , μπορεί όμως να προσβάλει και άθνη&βλαστούς. Η ζημιά που δημιουργείται στα φυτά – πέραν της αισθητικής φύσεως – είναι σημαντική εξασθένησή τους, εξαιτίας της έντονης φυλλόπτωσης από τη δράση του μύκητα.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Η σκωρίαση, ως μύκητας, αναπτύσσεται μέσω του θαλλού, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το «σώμα» του μύκητα. Ο θαλλός αποτελείται από λεπτά νημάτια, τις υφές, που το σύνολό τους ονομάζεται μυκήλιο. Πάνω στις υφές σχηματίζονται καρποφορίες, εντός των οποίων παράγονται σπόρια(τελειοσπόρια & ουρεδοσπόρια). Η εξάπλωση του μύκητα μπορεί να γίνει είτε μέσω σπορίων, είτε με τμήμα του μυκηλίου, ευνοείται δε από αυξημένη υγρασία και θερμοκρασίες μεταξύ 18-21 βαθμών Κελσίου.
Έτσι, μετάδοση της ασθένειας μπορεί να γίνει μέσω της βροχής και του αέρα, καθώς και μέσω επαφής μολυσμένης επιφάνειας των φυτών από σπόρια και μεταφοράς τους σε άλλα τμήματα του φυτού ή και σε άλλα φυτά – πχ μέσω του κλαδέματος.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, αρχικά ως πορτοκαλί φλύκταινες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Στη συνέχεια , και όσο οι φλύκταινες μεγαλώνουν, κάνουν την εμφάνισή τους κηλίδες χρώματος πορτοκαλί ή καστανού, στην πάνω επιφάνεια των προσβεβλημένων φύλλων. Στα παραπάνω σημεία σχηματίζονται καρποφορίες του μύκητα, από όπου δημιουργούνται σπόρια, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρονται σε άλλα σημεία του ίδιου ή και άλλων φυτών καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε ξεκινά εκ νέου προσβολή με σχηματισμό μυκηλίου.
Όσο προχωρά η προσβολή σε τμήματα(κυρίως φύλλα) της τριανταφυλλιάς, παρατηρείται έντονη φυλλόπτωση και σημαντική εξασθένηση των φυτών, μείωση της ανθοφορίας αλλά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ξήρανση ολόκληρων φυτών.
Για τη διάγνωση της ασθένειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαστηριακές μέθοδοι, με χρήση μικροσκοπίου & καλλιέργειας του μύκητα in vitro,κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απαραίτητο, καθώς η προσβολή από το συγκεκριμένο μύκητα μπορεί να διαγνωσθεί πολύ εύκολα και μακροσκοπικά(από τις παραπάνω ενδείξεις που αναφέρθηκαν).