GARDEN GENESIS

ΜΥΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Β’ ΜΕΡΟΣ: Διάγνωση, Αντιμετώπιση)

Δείτε το μέρος Α’

ΜΥΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η έγκαιρη διάγνωση είναι αδύνατη, καθώς και οι γενιές ανά έτος είναι πολλές, αλλά και τα είδη των δέντρων, τα οποία προσβάλλει η μύγα Μεσογείου, είναι πάρα πολλά. Παράλληλα, αν παρατηρηθούν στίγματα από νύγμα μύγας Μεσογείου, είναι πολύ αργά, καθώς είναι πλέον δεδομένη η καταστροφή των καρπών. Έτσι θεωρούνται εν δυνάμει σε κίνδυνο όλα τα καρποφόρα δέντρα(που προσβάλλονται από μύγα Μεσογείου) τα οποία προχωρούν προς το στάδιο ωρίμανσης των καρπών τους. Ένδειξη για το μέγεθος του πληθυσμού της μύγας Μεσογείου σε μια περίοδο, μπορεί να δώσει η χρήση εντομοελκυστικών παγίδων.

ΜΥΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η μύγα Μεσογείου είναι ένα από τα πιο δύσκολα καταπολεμήσιμα έντομα.

Έχει δοκιμασθεί πειραματικά στο παρελθόν η εξαπόλυση στη φύση στείρων αρσενικών (η στείρωσή τους έγινε εργαστηριακά με ακτινοβολία) , ώστε η σύζευξή τους με τα θηλυκά να μη δίνει απογόνους, η αποτελεσματικότητα όμως αυτής της μεθόδου κρίθηκε μέτρια.

Από τις βιολογικές μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον και να δώσουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα είναι η χρήση κάποιων βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων (πχ φυσικές πυρεθρίνες), καθώς και η χρήση εντομοελκυστικών παγίδων. Βιολογικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως και τα αντίστοιχα χημικά φυτοφάρμακα, είτε με προληπτικούς ψεκασμούς (πριν από την προσβολή), είτε με θεραπευτικούς ψεκασμούς (κατά τα αρχικά στάδια προσβολής που παρατηρούνται σε λίγους καρπούς).

Δυστυχώς όμως, σε χρονιές που ο πληθυσμός της μύγας Μεσογείου είναι αυξημένος, ο βιολογικός τρόπος καταπολέμησής της, και ειδικότερα η χρήση παγίδων, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται σίγουρα προληπτικοί ψεκασμοί (δολωματικού τύπου) και στη συνέχεια και θεραπευτικοί, κυρίως με τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.

Έτσι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης της μύγας Μεσογείου είναι μέσω της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων, κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει με βεβαιότητα την παραγωγή του έτους, όχι όμως και την καθαρότητα του καρπού από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Και φυσικά, όσο προχωρά η ωρίμανση του καρπού, τόσο περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων θα υπάρχουν μέσα σε αυτόν από τους τελευταίους ψεκασμούς. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται η εφαρμογή διασυστηματικών εντομοκτόνων, ιδιαιτέρως προς τα τελευταία στάδια της ωρίμανσης των καρπών.

Μπορεί βέβαια η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων να αποτελεί τον πιο εύκολο και σίγουρο τρόπο για τη διασφάλιση της παραγωγής, παραμένει όμως και ο πιο επιβλαβής & επικίνδυνος τρόπος τόσο για την υγεία του ανθρώπου, όσο και για το περιβάλλον. Παράλληλα με τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων θανατώνονται, εκτός από τη μύγα Μεσογείου, και ωφέλιμα έντομα(που προστατεύουν μέσω της δράσης τους τα φυτά&τα δέντρα από άλλες ασθένειες).