GARDEN GENESIS

ΑΦΙΔΕΣ / ΜΕΛΙΓΚΡΑ (Β’ Μέρος: Αντιμετώπιση)

Δείτε το μέρος Α’

ΑΦΙΔΕΣ / ΜΕΛΙΓΚΡΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση της αφίδας γίνεται αποτελεσματικά κυρίως με τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων. Υπάρχουν και βιολογικά φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εξαιτίας όμως των πολλών και σύντομων γενεών ανά έτος που έχουν οι αφίδες (και άρα τη γρήγορη αναπλήρωση του πληθυσμού τους), χρειάζονται αρκετοί επαναληπτικοί ψεκασμοί.

Οι θερμοκρασίες μεταξύ 22-30oC, σε συνδυασμό με μέτρια σχετική υγρασία, ευνοούν τη γρήγορη ανάπτυξή των αφίδων και τον ταχύ πολλαπλασιασμό τους.

Εξαιτίας των μορφολογικών χαρακτηριστικών τους και του γεγονότος ότι είναι πολύ μαλακές, έχουν πολλούς φυσικού εχθρούς, ανάμεσα στους οποίους είναι αρκετά έντομα της οικογένειας Chrysopidae , κολεόπτερα της τάξης Coccinellidae (π.χ. πασχαλίτσα), δίπτερα της οικογένειας Syrphidae και υμενόπτερα της οικογένειας Aphidiinae (αντίστοιχες φωτογραφίες). Σε περιόδους που δεν υπάρχει έντονη έξαρση πληθυσμού των αφίδων, οι φυσικοί εχθροί τους επαρκούν για τη διατήρηση του πληθυσμού των αφίδων σε χαμηλά επίπεδα. Εάν όμως ο πληθυσμός των αφίδων είναι ιδιαίτερα αυξημένος, τότε θα χρειασθεί καταπολέμηση με φυτοφάρμακα. Με τη χρήση όμως χημικών φυτοφαρμάκων, εκτός από τις αφίδες, θανατώνονται και τα ωφέλιμα έντομα (φυσικοί εχθροί των επιβλαβών εντόμων), διαταράσσοντας έτσι τη φυσική ισορροπία. Έτσι, η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν αυτό κριθεί εντελώς απαραίτητο και φυσικά όχι παρατεταμένα, για να μην εξαφανιστούν τα ωφέλιμα έντομα, χάρη στα οποία σε επόμενες περιόδους θα καταπολεμηθούν οι αφίδες και άλλα βλαβερά έντομα.

Έχει διαδοθεί και χρησιμοποιείται από αρκετό κόσμο που δε γνωρίζει, ο ψεκασμός των προσβεβλημένων από αφίδες φυτών με διάλυμα νερού και φυτικών εκχυλισμάτων, σαπουνιού, ξυδιού, οινοπνεύματος κλπ. Ο ψεκασμός με φυτικά εκχυλίσματα (από κρεμμύδι, σκόρδο, τσουκνίδα κλπ.) ή σαπούνι έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του περιβαλλοντικού ph στα ψεκασμένα τμήματα των φυτών, κάτι που απλώς ενοχλεί τις αφίδες, χωρίς να τις θανατώνει, οδηγώντας αυτές στην προσωρινή εγκατάλειψη των ψεκασμένων σημείων και προσβάλλοντας άλλα φυτά στον ίδιο ή σε γειτονικούς κήπους. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αφού ο πληθυσμός τους παραμένει ίδιος και επανέρχονται στη συνέχεια με μεγαλύτερο πληθυσμό! Η χρήση οινοπνεύματος ή ξυδιού θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς και τα δύο είναι τοξικά και σε αυξημένη συγκέντρωση μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα ή και να ξεράνουν εντελώς φύλλα & φυτά.